Blog

Sfaturi de conservare pentru dulceață fără conservanți și fără zahăr!

Balance Food
Balance Food
19.02.2021 17:11

Odată cu sosirea verii, există fructe de sezon aproape în fiecare săptămână. Dacă dorim ca aceste delicatese să aducă o formă de culoare și în zilele gri și reci din iarnă, atunci trebuie să acționăm acum! Una dintre cele mai populare modalități de conservare a fructelor de vară este de a face gem, pentru care tocmai am adus câteva idei pentru ca rezultatul final să fie nu numai delicios, ci și sănătos. Deci, faceți o gem fără conservanți și fără zahăr!

 Ingredient

Baza unui gem bun este fructul proaspăt, de înaltă calitate. Fructele fără deteriorări și alterări sunt mult mai delicate în aromele lor, astfel încât și dulceața preparată va avea un gust plăcut. În plus, în jurul deteriorării fructelor, alterarea începe mai repede, odată cu proliferarea microorganismelor dăunătoare care pot provoca deteriorarea timpurie a gemului. Ele pot fi complet distruse prin căldură ridicată, însă vitaminele și antioxidanții din fruct sunt inactivați într-o măsură mai mare printr-o astfel de încărcare de căldură. De asemenea, este important să lucrăm pe cât posibil cu materii prime bio, fără substanțe chimice. Alegeți cele mai coapte fructe posibile, deoarece au un conținut mai mare de zahăr natural, precum și un conținut mai mare de vitamine decât cele mai puțin coapte. Fructele proaspete destinate gemului trebuie prelucrate cât mai repede, deoarece conținutul lor de vitamine scade zi de zi în timpul depozitării.

Igiena, baza gemului fără conservanți

De asemenea, este foarte important în timpul conservării igienizarea instrumentelor (sticle, capace, oale, linguri etc.) și a mediului (bucătărie, mâini și haine). În timpul preparării gemului, utilizarea conservanților poate fi complet evitată dacă urmăm câțiva pași importanți de igienă! Cel mai important lucru este curățarea și sterilizarea temeinică a borcanelor și a capacelor. Pentru a face acest lucru, spălați bine borcanele și capacele, apoi puneți-le într-o cratiță mare, lăsați câteva degete de apă în fund, aduceți la fierbere și lăsați-le să fiarbă cel puțin 15 minute. Le desfacem apoi pe o suprafață curată pentru a le usca, cu gura în jos. Este important să nu le ștergeți! În toate cazurile, asigurați-vă că capacele se închid perfect.

Gem fără zahăr

Asemenea evitării conservanților, conținutul de zahăr al gemului finit este un aspect important. În cazul gemurilor din comerț, se utilizează până la 0,5 kg zahăr pentru 1 kg de fructe, astfel aceste gemuri se află pe lista de interdicții pentru diabetici și persoanele aflate la dietă. Deși zahărul ajută la durata de valabilitate mai mare a gemului, dacă urmăm instrucțiunile descrise la punctul anterior, gemurile pot fi păstrate timp de câteva luni și fără zahăr. Anumite fructe care au în mod natural un conținut mai ridicat de zahăr (de exemplu, prune) nu necesită niciun îndulcitor. În cazul fructelor mai acre, utilizarea zahărului de mesteacăn cu conținut scăzut de calorii (xilitol) este o soluție bună, deoarece zahărul de mesteacăn nu își pierde puterea de îndulcire nici sub influența căldurii ridicate. Utilizarea și puterea de îndulcire a xilitolului este aceeași cu cea a zahărului granulat.

Îngroșare

În cazul preparării gemului din fructe cu conținut mai ridicat de apă putem avea nevoie de ingrediente de îngroșare, dacă nu dorim să stăm ore întregi lângă cratiță și să pierdem întregul conținut de vitamine a fructelor. Și în acest caz este foarte important ca îngroșarea gemului să se producă în mod cât mai natural. Una dintre soluții este îngroșarea cu pectină, deoarece pectina se regăsește și în mod natural în fructe. Pectina se găsește în proporții mari în mere și gutui, astfel încât să putem face chiar gemuri de fructe mixte, unde combinăm fructele cu un conținut mai mic de pectină (de exemplu, vișine, cireșe) cu un conținut ridicat de pectină. Cojile de semințe de psyllium pot fi folosite și ca agent de îngroșare natural în prepararea gemurilor. În ultimele 5-10 minute de gătit a gemului, adăugați 1-2 linguri de coajă de semințe de psyllium pe kilogram de fructe.

 Menținerea culorii

Unele fructe (în special mărul, perele, caisele) devin maronii în cursul fierberii. Pentru prevenirea acestui lucru putem folosi suc de lămâie sau acid citric. Pe lângă faptul că ajută la menținerea culorii, au și un efect moderat de conservare.

 Procesul de preparare a gemului

Cunoscând regulile de bază, urmăriți pașii de preparare a gemului:

  • Selectați fructele, spălați-le cu grijă, scoateți sâmburii, decojiți și tăiați în cubulețe mici.
  • Puneți fructele într-o cratiță (de preferință cu perete înalt pentru ca dulceața să nu se împrăștie prea mult), dacă folosiți un îndulcitor (xilitol) îl presărați pe fruct și începeți încălzirea. Fierbeți dulceața până ajunge la consistența dorită, amestecând continuu. În funcție de gust și textură, xilitolul poate fi adăugat și din mers. Dacă este necesar să folosiți un agent de îngroșare, adăugați-l la gem în ultimele 5-10 minute. În funcție de preferință, puteți lăsa dulceața în bucăți, dar puteți realiza chiar și o textură mai omogenă cu ajutorul unui mixer.
  • Gemul obținut se umple până la gâtul borcanelor igienizate și dezinfectate anterior, se agită puțin, astfel încât să nu rămână bule de aer în gem, iar dacă nivelul gemului scade, completați până la umplere. Înșurubați bine capacul, apoi întoarceți-le cu susul în jos și lăsați să se formeze un vid în borcan. Apoi așezați borcanele sub o pătură. Pentru a face acest lucru, tapetați un vas mare sau un bol cu o pătură. Așezați cu grijă borcanele în el și apoi verificați zilnic dacă gemurile s-au răcit complet. Scopul acestui lucru este de a răci gemul cât mai încet posibil, astfel încât să putem crește absența microbiană. După răcire, verificați dacă vidul s-a format efectiv. Pentru a face acest lucru, încercați să apăsați partea superioară a borcanului. Dacă acest lucru este posibil, atunci din păcate vidul necesar nu s-a realizat, atunci va trebui să deschideți borcanul cu gem, să-l puneți în frigider și să-l folosiți cât mai curând posibil.
  • Așezați gemurile preparate într-un loc răcoros, ferit de lumină!
  • După deschidere se ține în frigider, se consumă în câteva zile!                                           Foto: Gem de căpșune fără zahăr cu coji de semințe de psyllium – Balance Food Srl.

Balance Food Eltennijó – Amestec pentru conservare Paleo:

Cu amestecul paleo Balance Food Eltennijó, puteți prepara rapid și ușor gemuri suculente, cu aspect perfect, fără zahăr și fără gătire timp de ore lungi. Amestecul este suficient pentru 1 kg de fructe. La fel ca gemul de căpșuni indicat, îl puteți folosi pentru a face gem din orice fruct.

 

Gem de căpșuni Eltennijó

Ingrediente:

  • 1 kg căpșuni pentru conservare
  • 1 plic Balance Food Eltennijó (amestec pentru conservare paleo)

Spălați căpșunile, îndepărtați codițele și lăsați-le să se scurgă. Tăiați-le în bucăți mai mici, apoi într-o cratiță amestecați-le cu amestecul de conservare paleo. Începeți să gătiți la foc mediu, îndepărtând din când în când spuma. Folosind un mixer pentru mărunțire sau lăsați bucăți mai mari, după preferință. După îngroșare, închideți flacăra dedesubt. Se pune încă fierbinte în borcane bine dezinfectate și se lasă să se răcească într-o pătură în mod tradițional.