Blog

Produse ecologice de curățare în gospodăria noastră – acidul citric și bicarbonatul de sodiu

Balance Food
Balance Food
19.02.2021 17:01

Păstrarea curățeniei în gospodăria noastră este o necesitate de bază, pentru care sacrificăm și mult timp, energie și bani. Astăzi, sunt disponibile produse de curățare separate pentru aproape fiecare „problemă”, care sunt de obicei scumpe și conțin multe componente dăunătoare mediului. Din păcate, majoritatea agenților de curățare ajung în scurgere, așa că ajung în sistemul de canalizare. Deoarece procesele de tratare a apelor uzate nu sunt capabile să extragă complet aceste substanțe dăunătoare, aceste procedee sunt efectuate în apele noastre naturale, unde pot afecta flora și fauna naturală. Selecția atentă a produselor noastre de curățare este o mare responsabilitate, deoarece protejarea mediului nostru începe cu obiceiurile noastre cotidiene. Din fericire, putem folosi în gospodăriile noastre multe produse de curățare naturale, ecologice. Cea mai bună veste este că aceste materiale pot fi deja găsite pe rafturilor de bucătărie a multora dintre noi, prețurile sunt economice și sunt ușor de utilizat.

Bicarbonatul de sodiu, oțetul, acidul citric, bicarbonatul de sodiu etc. au fost deja utilizate de bunicile noastre în scopuri de curățare și dezinfectare. Merită să ne întoarcem la aceste metode și practici bine dovedite, ecologice. Nu numai că ne protejăm portofelele folosind produse de curățare ecologice, dar mai important, ne protejăm casa și locuitorii, precum și mediul și natura, de substanțele chimice periculoase. Vă prezentăm câteva materiale și metode utile care pot fi de mare folos chiar și în timpul curățeniei generale de primăvară. În prima parte dorim să vă prezentăm mai multe detalii despre utilizarea variată în curățenie.

Acidul citric

Acidul citric este o substanță naturală, fiind în special o componentă a fructelor cu gust acru și este, de asemenea, o componentă majoră a ciclului acidului citric, care este un proces metabolic esențial în orice celulă vie care folosește oxigenul în procesul de respirație celulară. Este un aditiv frecvent în industria alimentară datorită efectului său antioxidant. Datorită efectului său de dizolvare a grăsimii și a calcarului, poate fi folosit în mod variat și ca agent de curățare ecologic!

 • Soluție generală dezinfectantă și de frecare: pulverizați puțin acid citric pe o cârpă umedă și apoi ștergeți bine cu ea suprafețele bucătăriei sau ale băii pe care doriți să le curățați. Apoi clătiți cu apă curată.
 • Degresare: datorită efectului său de degresare este potrivit pentru curățarea sobelor de gătit. Este recomandat să preîncălziți cuptorul înainte de a-l curăța cu acid citric, facilitând astfel degresarea. Se dizolvă aceeași cantitate de acid citric în 1-2 linguri de apă fierbinte și se freacă bine cu ea suprafața grasă. Lăsați să acționeze câteva minute, apoi clătiți. Depunerile grase de pe vase și petele arse încăpățânate pot fi îndepărtate mai ușor prin înmuierea prealabilă a lor în apă fierbinte cu acid citric.
 • Curățarea toaletei: presărați în scoica de toaletă 3-4 linguri de acid citric, lăsați așa chiar și pe o noapte întreagă, frecați cu peria de toaletă, apoi clătiți. Curăță, dezinfectează și ajută la îndepărtarea calcarului și la prevenirea formării acestuia.
 • Spălarea pardoselilor: adăugați la 5 litri de apă 2-3 linguri de bicarbonat de sodiu, 1 lingură de acid citric sau, dacă doriți și un miros plăcut, puteți adăuga câteva picături de ulei esențial în apa de spălat. În cazul pardoselilor mai sensibile (din lemn), testați pe o suprafață mică.
 • Spălarea geamurilor: acidul citric este ingredientul principal în nenumărate produse de curățat ecologice, datorită efectului de dizolvare a grăsimii și a calcarului. Din fericire, putem prepara cu ușurință un produs de casă pentru curățat geamuri; la ½ litru de apă adăugați 1 lingură de acid citric, puneți într-un flacon cu pulverizator și utilizați ca de obicei. În cazul murdăriei încăpățânate, puteți adăuga la amestec o cantitate mică de alcool farmaceutic.
 • Detartraj: perfect pentru detartrarea tuturor tipurilor de suprafețe, obiecte sanitare, dispozitive de contact cu apa. Spre deosebire de oțet, lasă un miros plăcut, citric și nu deteriorează garniturile. Presărați acid citric pe un burete umed și frecați suprafața dorită, lăsați să acționeze câteva minute, apoi spălați-l. Pentru zone greu accesibile sau suprafețe mai mari de sticlă se poate prepara o soluție de acid citric 6-8% prin diluare cu apă, care poate fi pulverizată în locația dorită cu ajutorul unui flacon de pulverizare. Lăsați soluția pulverizată să acționeze și apoi clătiți suprafața. Este potrivit și pentru aparatele de cafea, ceai și fierbătoare de apă. Pentru dispozitive urmați instrucțiunile din descrierea de întreținere. Dacă descrierea aparatului de cafea sau ceai nu arată metoda recomandată pentru detartrarea aparatului, turnați în rezervorul de apă al aparatului până la 2/3 soluție din 2 litri de apă și ½-1 lingură de acid citric, porniți și rulați apa, repetați dacă este necesar. Apoi repetați procesul de 1-2 ori cu apă curată. În cazul fierbătorului de apă, umpleți aparatul cu aceeași proporție de soluție și lăsați să acționeze câteva ore, apoi clătiți bine.
 • Spălarea și îndepărtarea petelor: înmuiați petele încăpățânate, uscate cu acid citric amestecat cu puțină apă, lăsați să acționeze câteva ore, apoi clătiți și spălați îmbrăcămintea în mod obișnuit. Este recomandabil să efectuați un test de culoare pe materialele mai delicate. Pentru detartrarea mașinii de spălat, efectuați o spălare goală, la care se adaugă următorul amestec: 5-6 linguri de acid citric în jumătate de litru de apă. La spălarea hainelor albe, prin adăugarea a 1-2 linguri la detergent se poate crește efectul de albire.
 • Mașina de spălat vase: interiorul mașinii se va freca cu un burete umed cu acid citric. Pentru o curățare, dezinfecție mai profundă presărați 5 linguri de acid citric în mașina de spălat vase pentru un program gol și rulați programul fără vase.
 • Frigiderul și cuptorul cu microunde: frigiderul și cuptorul cu microunde preia rapid mirosul alimentelor stocate sau încălzite. Pentru eliminarea lor, precum și pentru dezinfectare și curățare, fie frecați interiorul aparatului cu 1-2 linguri de acid citric pe un burete umed, fie pulverizați cu o soluție de 5-6% și apoi ștergeți bine cu o cârpă umedă curată. Interiorul frigiderului și al cuptorului nostru cu microunde va avea un parfum plăcut proaspăt și un interior strălucitor.
 • Detartrarea instrumentelor pentru bebeluși: cel mai simplu și blând mod de dezinfectare a tacâmurilor, a suzetei bebelușilor este fierberea. Cu toate acestea, calcarul poate fi o problemă și aici. Adăugând 1 lingură de acid citric în apa clocotită putem preveni formarea calcarului.
 • Hobbi: metodele prezentate mai sus sunt ideale și pentru detartrarea acvariilor, a vaselor de băut pentru animalele de companie, a ghivecelor și a tăvilor de picurare a plantelor.

Bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este o sare ușor alcalină, solubilă în apă, constând din ion bicarbonat (HCO3−) și ion sodiu (Na +). Neutralizează acizii, în timpul procesului producând dioxid de carbon. Este ecologic, fiind excelent în scopuri alimentare, medicale, de igienă și dezinfectare, precum și un agent casnic, ecologic de curățare.

 • Abraziv: amestecat cu puțină apă, datorită particulelor sale mici și a efectului său de degresare și dezinfectare, este un înlocuitor excelent pentru cremele abrazive din comerț, poate fi utilizat pe orice suprafață, astfel încât poate fi folosit pentru a menține curate suprafețele bucătăriei, faianța, suprafețele băii, obiecte sanitare, toalete. În locuri mai încăpățânate, cum ar fi cuptorul, se aplică pasta cu un burete de frecare, apoi se lasă să acționeze câteva ore, după care se freacă și se clătește bine.
 • Detergent pentru pardoseală: Se dizolvă 2-3 linguri de bicarbonat de sodiu într-o găleată (aprox. 5 l) de apă fierbinte, se adaugă acid citric sau ulei de arbore de ceai pentru a obține un efect antibacterian și mai puternic și pentru un miros proaspăt.
 • Parfumare, dezodorizare: odorizantele și deodorantele din magazin conțin parfumuri sintetice care pot fi dăunătoare corpului nostru. Bicarbonatul de sodiu leagă în mod natural mirosurile neplăcute, putând fi folosit în nenumărate locuri ale casei. Covor: Presărați câteva linguri de bicarbonat de sodiu pe covor, întindeți bine, lăsați câteva ore sau chiar peste noapte, apoi aspirați. Frigider: curățând frigiderul, se șterge cu bicarbonat de sodiu interiorul aparatului pentru a curăța, dezinfecta și dezodoriza în același timp. Pentru a preveni mirosurile neplăcute în frigider pentru o perioadă mai lungă de timp, puneți câteva linguri de bicarbonat de sodiu într-un castron mic și păstrați-l în frigider. Tocător de lemn: în special plăcile de tăiat din lemn capătă rapid mirosul de carne, ceapă și alte ingrediente cu miros mai puternic. Frecați bine tocătorul cu bicarbonat de sodiu, lăsați să acționeze 1-2 ore, apoi clătiți bine. Tocătorul va avea un parfum proaspăt și va fi garantat dezinfectată. Coșul de gunoi: este util să pulverizați puțin pe fundul coșului de gunoi pentru a neutraliza mirosurile neplăcute din coșul de gunoi. Saltea: saltelele sunt foarte greu de curățat datorită dimensiunii și greutății lor, deși sunt folosite zilnic. În mod similar cu un covor, presărați bicarbonat de sodiu pe saltea, frecați cât de mult puteți, apoi după câteva ore de acțiune aspirați bine salteaua. Pantofi: presărați puțin bicarbonat de sodiu în interiorul pantofilor peste noapte, clătiți dimineața, iar dacă este necesar, aspirați resturile cu tubul de reducție al aspiratorului; astfel putem dezodoriza și dezinfecta interiorul pantofilor în același timp.
 • Spălare: atunci când este adăugat la un detergent, îmbunătățește efectul acestuia, ajută la îndepărtarea petelor încăpățânate și poate fi folosit chiar și pentru înmuiere.
 • Spălarea vaselor: înmuiați vasele puternic arse sau cu grăsime în apă fierbinte cu bicarbonat de sodiu, apoi după înmuiere presărați bicarbonat de sodiu pe burete, astfel murdăria puternică poată fi îndepărtată cu ușurință.
 • Curățarea uneltelor de argint, oțel inoxidabil și crom: folosind un burete umed și puțin bicarbonat de sodiu, putem reda vechea strălucire obiectelor noastre mai delicate. Ștergeți ustensilele cu bicarbonat de sodiu, iar apoi clătiți.
 • Curățarea canalelor de scurgere: puneți 2-3 linguri de bicarbonat de sodiu în canalul de scurgere înfundat, turnați 2 dl de oțet pe el, apoi închideți cu dop canalul de scurgere și lăsați-l să acționeze. Reacția violentă, spumantă de bicarbonat de sodiu și oțet dizolvă impuritățile puternice. Când se termină efervescența, se toarnă apă fierbinte peste ea.
 • Autoturism: cu bicarbonatul de sodiu putem menține autoturismul complet curat. Pot fi spălate cu bicarbonat de sodiu dizolvat în apă fierbinte, suprafețele cromate, lămpile, exteriorul mașinii și anvelopele. Tapițeria poate fi păstrată proaspătă prin frecare cu bicarbonat de sodiu uscat presărat pe scaune și apoi prin aspirare.